Doktorské konference FA ČVUT /
PhD conferences FA CTU



 
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU 2021 23/09-08/10/2021

Týden vědy a výzkumu 2021 byl podpořen v rámci Studentské vědecké konference ČVUT SVK
Nisan Al Jazairi, Ing.

Ověření možnosti adaptace a implementace kritérií pro trvale udržitelné plánování a rozvoj měst v probíhajícím městském rozvojovém projektu v Beninu, zaměřeném na poskytování finančně dostupné bydlení (FDB)

téma doktorské práce Trvale udržitelný model poskytování bydlení pro střední třídu v aglomerace Cotonou v západoafrickém Beninu
školitel

prof. Ing. arch. ir. ZDENĚK ZAVŘEL, dr. h. c

anotace Afrika je nejrychleji se urbanizujícím kontinentem na světě. Rychlý populační růst společně s tlakem klimatických změn a chudobou, nutí stále větší počet lidí, aby žili v městských aglomeracích.
Rychlá urbanizace vytváří kritické socio-ekonomické podmínky v afrických zemích, regionech a městech s velmi slabou institucionální, infrastrukturní a ekonomickou základnou. Pravděpodobně nejhorší situace je v Západní Africe, kde z celkového počtu 406 mil obyvatel jich ve městech žije 196 milionu.
Městům chybí ekonomické aktivity, vzdělaná pracovní síla, technická a sociální infrastruktura, zázemí pro komerční funkce a finančně dostupné standartní bydlení pro rostoucí střední třídu propojené s pracovními příležitostmi a službami.
A právě finančně dostupné bydlení má klíčovou roli pro budoucí udržitelný rozvoj měst. Africká města včetně západoafrické aglomerace Cotonou v Beninu potřebují nový, udržitelný koncept bydlení, který bude účinně a synergicky řešit naléhavé otázky jako jsou prevence chudinských čtvrtí, nepropojenost měst, socio-ekonomický rozvoj, a adaptace na klimatické změny.
Poskytování udržitelného a finančně dostupného bydlení pro rostoucí střední společenskou třídu, má velký potenciál pro ekonomickou prosperitu a sociální rozvoj aglomerace Cotonou v západoafrickém Beninu.

příspěveknisan-al-jazairi.pdf